Nuorten kuntosaliharjoittelu on monipuolinen harrastus

Nuoria varoitellaan usein liian varhaisesta kuntosaliharjoittelusta. Kauhukuvat pituuskasvun loppumisesta saavat monet teinit pysymään kaukana kuntosalilta. Useimmiten pelottelu on kuitenkin turhaa. Saliharjoittelun voikin aloittaa maltillisesti jo yläkouluikäisenä. Vain suurimmat painot kannatta jättää rauhaan ennen kasvupyrähdyksen päättymistä. Nuorten kuntosaliharjoittelu tarjoaa parhaimmillaan hyvää mieltä, liikunnan riemua ja parantunutta kehonhallintaa. Pituuskasvun päätyttyä oma keho saattaa tuntua vieraalta, ja kuntosaliharjoittelu auttaa oman kehon hallinnassa. Lisäksi liikunta yleisestikin parantaa itsetuntoa, joka etenkin nuorilla tytöillä on usein huolestuttavan alhainen. Treenaaminen kannustaa myös terveellisempään elämään ja rutiinien luomiseen. Treenaamisen lieveilmiöinä mukaan tulee usein terveellinen ruokavalio ja säännöllinen yöuni. Nuorten kuntosaliharjoittelu on siis täysin mahdollista ja turvallista, kunhan muistaa pitää treenaamisen kohtuuden rajoissa.

Nuorten kuntosaliharjoittelussa maltti on valttia

Kuntosaliharjoittelu kannattaa aloittaa omaa kehoa kuunnellen. Liian kovaa aloitettu harjoittelu vain kipeyttää lihakset ja tappaa motivaation. Myös loukkaantumisriski kasvaa, jos treenaamisen aloittaa liian kovalla tahdilla. Hyvä aloitustahti nuorten kuntosaliharjoitteluun on esimerkiksi kolme kuntosalitreeniä viikossa. Kolme treeniä viikossa riittää kasvattamaan lihasmassaa, mutta antaa keholle myös tarpeeksi palautumisaikaa. Jos nälkä kasvaa syödessä, määrän voi kasvattaa myöhemmin viiteen harjoitukseen viikossa. Joka päivä ei salille kuitenkaan kannata suunnata, sillä keho tarvitsee vähintään kaksi lepopäivää viikossa. Myös painoja kannattaa alkuun lisätä maltillisesti. Suuria painoja tärkeämpää onkin oppia liikkeiden oikeat suoritustavat. Jos mahdollista, kannattaa alkuun pyytää neuvoja kokeneemmilta treenaajilta. Usein kuntosalijäsenyyteen kuuluu maksuton kuntosaliopastus. Tämä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jotta harjoittelusta tulee tehokasta ja turvallista.

Ammattilaisen apuun kannattaa luottaa myös kuntosaliohjelman laatimisessa. Jos personal trainerin palkkaaminen ei ole mahdollista, netistä saa paljon hyviä vinkkejä nuorten kuntosaliharjoittelun aloittamiseen. Nyrkkisääntönä on pitää harjoittelu tarpeeksi monipuolisena. Kuntosaliharjoittelun etuna onkin juuri se, että sen avulla voidaan käydä läpi kaikki lihasryhmät. Vaikka itselle heikoimman lihasryhmän treenaaminen ei tuntuisikaan niin hauskalta, palkitsee kova työ myöhemmin. Kun kehitys näkyy, motivaatio kasvaa. Aloittelijankin kannattaa vaihtaa kuntosaliohjelmaa säännöllisesti. Saman ohjelman hinkkaaminen viikosta ja kuukaudesta toiseen alkaa nopeasti kyllästyttää. Pahimmillaan tämä johtaa innostuksen lopahtamiseen. Kannattaakin tehdä monipuolisesti erilaisia liikkeitä ja kokeilla erilaisia treenitekniikoita, kun kokemusta karttuu. Kuntosaliharjoittelu onkin erittäin monipuolista ja turvallista, kunhan muistaa keskittyä liikkeiden suoritustekniikoihin.

Terveelliset elämäntavat tukevat treeniä

Terveellinen ja riittävä ruoka on tärkeä osa nuorten kuntosaliharjoittelua. Nuorelle treenaajalle riittää monipuolinen kotiruoka, eikä lisäravinteiden käyttö useinkaan ole tarpeen. Halutessaan käyttöön voi kuitenkin ottaa tehokkaan palautusjuoman, joka auttaa lihaksia palautumaan treenistä. On tärkeää, että treenaava nuori saa ruokavaliostaan tarpeeksi hiilihydraatteja, proteiineja ja hyviä rasvoja. Lisäksi energiantarve kasvaa harjoittelun myötä. Nuoren kannattaakin kiinnittää huomiota etenkin ravinnon laatuun ja määrään. Ravinneköyhät herkut ja limsat eivät tue treeniä, joten niiden käyttöä on syytä vähentää. Sen sijaan säännöllinen ruokailurytmi ja noin viidesti päivässä nautitut ateriat auttavat kroppaa palautumaan. Etenkin nuorten tyttöjen kannattaa muistaa, että liian vähäenerginen ruokavalio tekee keholle enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos keho ei saa tarpeeksi energiaa, ei treenistä ole hyötyä.

Ruokavalion lisäksi nuorten kuntosaliharjoittelua tukee riittävä lepo. Lihas kasvaa levossa, minkä vuoksi treenistä on maltettava pitää taukoja. Kaksi lepopäivää viikossa takaa sen, että lihakset ehtivät toipua harjoituksesta. Myös uni on tärkeää kehitykselle ja unirytmi kannattaa pitää säännöllisenä. Nukkumaan on hyvä mennä suunnilleen samaan aikaan joka ilta. Jos univaje kasvaa liian suureksi, kehon palautuminen ei ole tehokasta. Väsyneenä hortoillessa myös loukkaantumisriski kasvaa. Nuorten kuntosaliharjoittelussa ei saa unohtaa muun liikunnan tärkeyttä. Lihaskuntoharjoittelu on hauskaa ja hyödyllistä, mutta sekaan on hyvä lisätä esimerkiksi aerobista liikuntaa ja liikkuvuusharjoittelua. Kaikenlainen liikunta on hyväksi ja mitä monipuolisempaa liikkuminen on, sen parempi. Kuntosalin ohella voi esimerkiksi lenkkeillä, tanssia, ratsastaa tai pelata sählyä, mikä vain itsestä hyvältä tuntuu. Parhaimmillaan harrastukset myös tukevat toisiaan. Venyttely aina harjoituksen jälkeen kannattaa myös ottaa tavaksi. Se parantaa lihasten liikkuvuutta ja auttaa vähentämään loukkaantumisriskejä.

Ilo mukaan harjoitteluun

Nuorten kuntosaliharjoittelussa on tärkeää, ettei kehitykseen ja treeniin suhtaudu liian vakavasti. Tärkeintä on, että harjoittelu on mukavaa ja tuo mukanaan hyvän olon. Jollekin hyvä olo tulee euforian tunteesta treenin jälkeen, toinen taas iloitsee kasvavista hauiksista. Tärkeää on, että harjoittelu on hauskaa. Kuntosalille voi hyvin ottaa esimerkiksi ystävän mukaan, jos treenaaminen yksin tuntuu liian vakavalta tai tylsältä. On myös hyvä muistaa, ettei itseltä vaadi aluksi liikoja. Tavoitteita voi asettaa, mutta niiden saavuttamisesta ei tarvitse stressata. Nuorten kuntosaliharjoittelussa kyse on vain harvoin ammattimaisesta treenaamisesta, ja siksi harjoittelu kannattaa pitää kohtuullisena. Esimerkiksi liian tiukat ruokavaliot tai muun elämän hylkääminen harjoittelun takia eivät ole tarpeen. Kuntosali on hauska harrastus myös nuorelle, kunhan malttaa tehdä asiat rauhassa ja ilon kautta.